VASKÉSZÍTMÉNY

A VASHIÁNY MEGELŐZÉSÉRE ÉS KEZELÉSÉRE

MÁS VAS, MINT A TÖBBI

Vas(III)-komplex-tartalma miatt számos előnyös tulajdonsággal bír más típusú, vas(II)-tartalmú készítményekhez viszonyítva.

KÍMÉLETES

A Maltofer szedése ritkábban okozhat mellékhatást, mint más típusú, vas(II)-sókat tartalmazó vaspótlók, mivel azokból a vas – a Maltoferrel ellentétben – nemcsak szabályozott módon, fehérjéhez kötődve, hanem szabad vasionként is bejuthat a szervezetbe.

 

Klinikai vizsgálat igazolja**, hogy a Maltofert szedőknél székrekedés csak elvétve, hányás vagy hányinger pedig jóval ritkábban jelentkezhet.

** 80 terhes nőn végzett összehasonlító vizsgálat alapján

Kényelmes

A Maltofer bármikor, bármilyen étellel, más gyógyszerekkel is bevehető, C-vitamin nélkül is jól felszívódik.

Biztonságos

A Maltofer a vashiány mértékétől függően, szabályozottan tölti fel a vasraktárakat. Csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi aktuálisan szükséges.

 

LAKTÓZ- ÉS GLUTÉNMENTES, VEGÁN GYÓGYSZER

A VAS NÉLKÜLÖZHETETLEN A SZERVEZETÜNK SZÁMÁRA

A vas testünk működéséhez elengedhetetlenül szükséges nyomelem, központi eleme az oxigént szállító hemoglobinnak és az izmok oxigénellátását biztosító mioglobinnak. Nélkülözhetetlen sejtjeink energiatermelő folyamataihoz, az enzimrendszerek működéséhez, illetve idegrendszeri folyamatokhoz is.

A vashiány gyakori probléma, még a fejlett országokban is a leggyakoribb hiánybetegségnek számít, ami akkor jelentkezik, ha nem megfelelő a szervezet vasellátottsága. Leginkább a nők veszélyeztetettek, de nemüktől függetlenül a gyermekek, az intenzíven sportolók és nem kiegyensúlyozottan étkezők is kockázati csoportnak számítanak.

A vas bevitele a szervezetbe természetes úton a táplálékkal történik.

MENNYI VASRA VAN SZÜKSÉG?

MILYEN OKOK MIATT ALAKULHAT KI VASHIÁNY?

Vasegyensúly

Szervezetünk nem képes vasat előállítani, ezért az elveszített vasat nekünk kell pótolni. Vasat mindenki, mindennap veszít széklettel, vizelettel, verejtékkel, a bőr hámlásával, hajhullással, körömvágással. Ezt kiegyensúlyozott étrenddel, köztük olyan ételekkel tudjuk biztosítani, amelyek legalább 10-20 milligramm vasat tartalmaznak jól hasznosuló formában, mert ezekből napi 1-2 mg vas szívódik fel. Ha a vas visszapótlásáról nem gondoskodunk, az idővel vashiányhoz és a szervezet vasraktárainak kiürüléséhez vezet. Ilyenkor azonban már napi 20 milligrammnál több vas szükséges ahhoz, hogy a kiürült vasraktárakat újra feltöltsük.

ÍGY AJÁNLOTT SZEDNI A MALTOFERT:

 • megelőzésre napi egy tabletta
 • vashiány kezelésére – a kezelőorvos javaslatára – az adag napi háromra emelhető
 • bármikor bevehető, de ajánlott étkezéssel együtt, mert így a vas jobban hasznosul és az esetleges mellékhatások még enyhébbek lesznek
 • emelt dózis esetén a napi adag egyszerre vagy elosztva is szedhető
 • a tabletta szétrágva vagy folyadékkal egészben is lenyelhető, C-vitamin nélkül is jól felszívódik
 • legalább 3 hónapig ajánlott szedni, majd laboratóriumi ellenőrzés javasolt
maltofer doboz pecséttel
Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A VASHIÁNY OKAI

KEVÉS A VASBEVITEL A TÁPLÁLÉKKAL

húsmentes étkezés, fogyókúra, elégtelen táplálkozás miatt

 

A BEVITT VAS NEM SZÍVÓDIK FEL

felszívódási zavarok, krónikus gyulladás, fertőzések, túlsúly, elhízás, bizonyos étel- vagy italkomponensek és gyógyszerkölcsönhatások miatt

 

MEGNŐ A SZERVEZET VASIGÉNYE

gyermek- és serdülőkorban, intenzív sport esetén, terhesség, szoptatás alatt

 

FOKOZOTT A VASVESZTÉS

bármilyen eredetű vérzés, akár vérző aranyér vagy gyakori orrvérzés, erős menstruáció, véradás miatt, művesekezeléskor

 

A VASHIÁNY TÜNETEI SOKFÉLÉK

A vashiány fáradtságot okozhat
A vashiány fáradtságot okozhat

Mivel a vashiány az egész szervezet működését kedvezőtlenül befolyásolja, hiányára tünetek sokasága és nem egy konkrét tünet jellemző. A leggyakoribb a tartós fáradtság, de számos egyéb probléma is utalhat rá.

A vashiányt a legjobb megelőzni, de ha már jelentkeznek a vashiány tünetei, megfelelő vaspótlással a panaszok megszüntethetők!

ISMERJE FEL IDŐBEN A VASHIÁNY TÜNETEiT!

 

Vashiány tünetei

Teszteljen!

VASHIÁNY ÉS A NŐK

Vashiány és a nők kapcsolata

A legveszélyeztetettebbek a termékeny korú, menstruáló nők, már a serdülőkortól kezdődően a terhesség és szoptatás idején át egészen a változókorig.

Míg a férfiaké napi 1 mg, addig a nők vasszükséglete ennek akár a duplája, napi 1,5–2 mg. Ennek biztosítására naponta 15-20 mg jól hasznosuló táplálékvas bevitelére van szükség, mivel ennek csupán kb. 10 százaléka szívódik fel a szervezetbe. Ha a nők étkezéssel nem jutnak hozzá ehhez a vasmennyiséghez, akkor rendszeres vaspótlásról kell gondoskodniuk! Különösen veszélyeztetettek a serdülő lányok, az erősebben menstruáló hölgyek, illetve bizonyos életmódot folytatók (intenzíven sportolók, húsmentesen étkezők, diétázók, fogyókúrázók). Nekik már a vashiány megelőzésére is fontos gondolni!

TERHESSÉG ÉS SZOPTATÁS

A kismama vasszükséglete jelentősen megnövekszik, napi 3 milligrammra. Ezt nehéz csupán táplálékkal fedezni, ezért a vashiányos vérszegénység megelőzéséhez minden kismama számára  gyógyszeres vaspótlás szükséges. A vashiány és vashiányos vérszegénység mind az anya egészségét, mind a magzat fejlődését veszélyezteti.

VASHIÁNY ÉS SPORT

Bármilyen sportteljesítmény vagy erőteljes fizikai aktivitás kontraproduktívvá, kimerítővé válhat vaspótlás nélkül, mivel a fokozott izommunkához az átlagosnál több vasra van szükség.

Versenysportolóknál kimutatták, hogy az egyéni terhelhetőséget, teljesítőképességet befolyásolja a szervezet vasraktárainak telítettsége (amely a vastároló fehérje, a ferritin szintjével mérhető).

Vaspótlás nélkül nemcsak a profiknál, de rendszeresen sportoló amatőröknél, valamint a nehéz fizikai munkát végzőknél is jelentkezhet a mindennapi tevékenységek során is fokozódó kimerültség, energiahiány: minél többet sportolunk, annál fáradtabbak leszünk.

Vashiány és a nők kapcsolata

VAshiány és étkezés

Magas vastartalmú ételek

Az egészséges emberek átlagos vasszükséglete természetes úton a változatos és kiegyensúlyozott étkezéssel biztosítható.

Vasszükségletünk jelentős részét tudjuk fedezni a vörös húsok (marha- és disznóhús, máj, belsőségek) fogyasztásával, mivel ezek tartalmazzák a könnyen és jól felszívódó, úgynevezett hem-vasat. A fehér húsok (szárnyasok, halak) kevesebb, de szintén jól hasznosuló hem-vasat tartalmaznak. A növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek, saláták ugyancsak tartalmaznak vasat, ám ebből szervezetünk jóval kevesebbet képes hasznosítani, mivel a növényekben fellelhető úgynevezett “nem-hem vas” a szervezetünk számára jóval kevésbé hasznosul.

FontoS!

 • húsmentes étrendet, speciális diétát, drasztikus fogyókúrát tartó személyek esetén a szükségesnél kevesebb és nehezebben hasznosuló táplálékvas kerülhet be a szervezetbe
 • túlsúly egyfajta gyulladásos állapottal jár, ezért nehezíti a vasfelszívódást
 • ételallergiások vaspótlásra mindenképpen allergénmentes vaskészítményt válasszanak.

A LEGTÖBB VASKÉSZÍTMÉNY SZEDÉSE MELLETT ÜGYELNI KELL ARRA,
HOGY MIT, MIKOR ÉS MIVEL ESZÜNK!

vas felszívódását ugyanis gátolja magas rost- és fitáttartalmú ételek (gabonafélék, diófélék, hüvelyesek, korpa), a kávé, zöld és fekete tea, valamint a kalciumban gazdag tejtermékek fogyasztása, ezzel szemben segíti a C-vitaminban, fehérjében és folsavban gazdag táplálkozás. Ezért a vas(II)-sókat tartalmazó vaskészítmények, étrendkiegészítők bevétele étkezés előtt vagy után 2 órával javasolt.

MALTOFER – BÁRMIKOR BEVEHETŐ, KÍMÉLETES, BIZTONSÁGOS VASPÓTLÓ

 • bármikor, bármivel bevehető, mivel étel- és italösszetevőkkel, gyógyszerekkel nem lép kölcsönhatásba, C-vitamin nélkül is jól felszívódik
 • kevesebb mellékhatást okoz, ezért többen tudják a szükséges ideig szedni
 • szabályozott felszívódásának köszönhetően véletlen túladagolás esetén nem fordult elő vasmérgezés
maltofer doboz pecséttel

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

MALTOFER – EGYEDÜLÁLLÓ KÉMIAI SZERKEZET,

KIVÉTELES TERMÉKELŐNYÖK

Maltofer hatóanyaga vas(III)–at, azaz háromvegyértékű vasiont tartalmazó komplex, amely a szervezet számára számos előnnyel jár a vasat vas(II)–sók (vas(II)–szulfát vagy –fumarát) formájában tartalmazó készítményekhez viszonyítva.

Ez az egyedülálló kémiai szerkezet szabályozott vasfelszívódást tesz lehetővé. Ezzel szemben a vas(II)–sókból a vas nemcsak a szervezet aktív szabályozása által korlátozott módon, fehérjéhez kötődve hasznosul,  de a sókötésből kiszabadult vasionok szabályozatlanul is fel tudnak szívódni, és így jutnak el a szervekbe, ahol vas(III) formába való átalakulásuk káros szabadgyökképződéssel jár.

A Maltofer emiatt rendelkezik szervezetbarát tulajdonságokkal:

 • hatóanyagából a vas aktív felvétellel, jól szabályozott mechanizmus útján szívódik fel, ezért a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat
 • szedése nem jár szabadgyökképződéssel, illetve oxidatív stresszreakcióval, ezért ritkábban fordulnak elő mellékhatások
  EGYEDÜLÁLLÓ KÉMIAI SZERKEZET - SZERVEZETBARÁT TULAJDONSÁGOK

  MALTOFER – MÁS VAS, MINT A TÖBBI

  maltofer doboz pecséttel

  Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex-tartalmú gyógyszer

  • az egyetlen szájon át szedhető vas(III)-komplex-tartalmú vaspótló gyógyszer Magyarországon
  • kíméletes, kényelmes és biztonságos vaspótló
  • a hazai gyógyszertárak ebből a recept nélkül kapható vaskészítményből rendelnek a legtöbbet*

  *IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – március időszakban

  AZ ELEMIVAS- VAGY VASSÓTARTALOM SZÁMÍT?

  A legtöbb vaspótló elemivas-tartalma 100 mg-nál kevesebb, amelynek csupán mintegy 10 százaléka szívódik fel, és ha a vaskészítményt nem éhgyomorra vesszük be, még annál is kevesebb!

  A vas-só molekula teljes súlyával soha ne tévesszük össze az elemivas-tartalmat, amely ennél mindig kevesebb, általában 14-105 mg között lehetséges.

  A hatósági előírások értelmében a vastartalmú étrend-kiegészítők elemivas-tartalma a gyógyszerekénél jóval alacsonyabb, minimum 2,1 mg, maximum 45 mg között lehet. Ezért a vastartalmú étrend-kiegészítők csupán a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, vashiány megelőzésére vagy kezelésére nem alkalmasak! Továbbá az esetleges további összetevőik (kalcium, magnézium stb.) még tovább csökkentik a vas felszívódását, mert kölcsönhatásba lépnek és megkötik a vasat, ami ilyen formában már nem tud felszívódni.

  MALTOFER – KÍMÉLETES VASPÓTLÓ

  Maltofer 100mg rágótabletta

  Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

  • 100 mg elemi vas tablettánként
  • étkezéssel egyidejűleg szedhető, így jobb a felszívódása
  • étkezés közben vagy közvetlenül utána bevéve az esetleges mellékhatások enyhébbek

  A TARTÓS VASHIÁNY VASHIÁNYOS ANÉMIÁHOZ vezet

  maltofer doboz pecséttel

  A tartósan alacsony vasszint vashiányos vérszegénységhez, azaz anémiához vezet, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem rendelkezik elegendő vörösvértesttel, mert a csontvelő a vas hiányában kevesebb vörösvértestet tud termelni. Ha a vasraktárak kimerültek, nemcsak a vörösvértestek száma lesz kevesebb, hanem azok kórosan kisebbek és halványak is lesznek. Ez az állapot rendszerint lassan alakul ki, mivel a szervezet vasraktárainak kiürülése hónapokig is eltarthat.

  A vashiányos vérszegénység (anémia) súlyos betegség, kezelés nélkül a szervezet összeomlásához vezet!