Összegyűjtöttünk néhány jellemző kérdést és hasznos választ a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettákról és a vaspótlásról, amit most közreadunk. További információkért érdemes ellátogatni az oldal többi részére is, de ott vagyunk a Facebookon is, ahol szívesen válaszolunk a további kérdésekre is!

MALTOFER hasznos információk

VASPÓTLÁS tudástár

MALTOFER hasznos információk

A Maltofer és Maltofer Fol rágótabletták csak megelőzésre jók, vagy a már fennálló vashiányon is segítenek?

A Maltofer rágótabletták a különböző eredetű vashiányos állapotok megelőzésére és kezelésére is alkalmazhatók, belőlük a vas a szervezet aktuális vasszükséglete szerint szívódik fel. A laborparaméterek ellenőrzése után az adagolást és a terápia hosszát érdemes orvossal megbeszélni.

Vashiány gyanúja esetén laboratóriumi vérvizsgálat nélkül is lehet szedni a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettákat?

A Maltofer rágótabletták a vashiány kezelése mellett a vashiány megelőzésére is alkalmasak. Hatóanyaguk, a vas(III)-komplex olyan vas, amelyből szabályozott módon csak annyi szívódik fel, amennyire a szervezetnek aktuálisan szüksége van, ezért túladagolásuk sem jár veszéllyel. Ettől függetlenül ajánlott konzultálni orvossal, és célzott laborvizsgálatot kérni, amiből kiderülhet, hogy milyen mértékű vaspótlásra van szükség.

Mennyit kell szedni a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettákból?

Vashiányos állapot megelőzésére, vashiányos tünetek megléte vagy igazolt vashiány esetén vashiányos vérszegénység (anémia) megelőzésére naponta egy rágótabletta az ajánlott napi dózis. A kezelőorvos a napi adagot módosíthatja.

Hogyan kell szedni a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettákat?

A tablettákat szétrágás után vagy egészben lenyelve, folyadékkal együtt kell bevenni. Más típusú – vas(II)-só, pl. vas-szulfát, vas-fumarát tartalmú – vaspótlókkal ellentétben a Maltofer rágótabletták bármikor bevehetők, de étkezés közben vagy közvetlenül utána bevéve felszívódásuk igazoltan jobb, emellett így az esetleges mellékhatások jelentkezése is ritkább, enyhébb.

Bevehetők a Maltofer és Maltofer Fol rágótabletták étellel és itallal?

Más típusú – vas(II)-só, pl. vas-szulfát, vas-fumarát tartalmú – vaspótlókkal ellentétben az étel- és italösszetevők nem befolyásolják a vas felszívódását a Maltofer rágótablettákból, ezért étkezés közben vagy anélkül is bevehetők.

Más gyógyszerekkel együtt bevehetők a Maltofer és Maltofer Fol rágótabletták?

A Maltofer rágótabletták és más gyógyszerek – az injekció formájában beadott vaspótló gyógyszerek kivételével – egymás hatását nem befolyásolják. Ettől függetlenül ajánlott tájékoztatni a kezelőorvost vagy gyógyszerészt a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

C-vitamint is kell a Maltofer és Maltofer Fol rágótabletták mellé szedni?

A C-vitamin segíti a vas felszívódását az ételekből és a legtöbb vaskészítményből is, ezért nem kötelező, de hasznos lehet, ha C-vitamint is szed Maltofer rágótabletták mellé, bár a vas hasznosulása enélkül is megfelelő belőlük.

Mennyi ideig kell szedni a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettákat?

Szedésük 3 hónapig javasolt, de a vasraktárak feltöltése 6 hónapig is eltarthat. A vérkép 1-2 hét után elkezdhet javulni, de ilyenkor a vasraktárak telítettsége – amelyet a vérben lévő, ferritin nevű fehérje szintje jelez – még korántsem megfelelő. 3 hónapos szedése után a hemoglobin (Hg), ferritin (SF), szérumvas (SeFe) és teljes vaskötő kapacitás (TVK) laboratóriumi ellenőrzése javasolt.

Várandósoknak javasolt a terhesség teljes ideje és a szoptatás alatt is szedni, de a gyógyszer alkalmazása előtt elővigyázatosságból ajánlott beszélni a kezelőorvossal.

Mellékhatások jelentkezése esetén mi a teendő?

Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy a Maltofer rágótabletták szedése más típusú – vas(II)-só, pl. vas-szulfát, vas-fumarát tartalmú – vaspótlókhoz képest jóval kevesebbszer jár emésztőrendszeri mellékhatással. Ennek ellenére, ha ön mégis tapasztal ilyen típusú mellékhatást, a terápia folytatása mellett érdemes az alábbi tanácsokat betartani:

 • étkezéskor vegye be a Maltofert, ne üres gyomorra, így nemcsak a panaszok enyhülnek, hanem a vas felszívódása is jobb lesz,
 • a terápiát folytatva a mellékhatások enyhülhetnek,
 • konzultáljon kezelőorvosával, ha szükségesnek érzi, de a gyógyszer szedését ne hagyja abba.
Vannak mellékhatásai a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettáknak?

A szájon át szedhető vaskészítmények általános tulajdonsága, hogy gyomor-bélrendszeri panaszokat okoznak: leggyakrabban székrekedést, vagy éppen ellenkezőleg, hasmenést. A klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a Maltofer rágótabletták a más típusú – vas(II)-só, pl. vas-szulfát, vas-fumarát tartalmú – vaspótló készítményeknél mintegy 50%-kal kevesebb esetben járnak ilyen panaszokkal.

Tejfehérje- és laktózérzékenyek szedhetik-e, ha a Maltofer és Maltofer Fol rágótabletták tartalmaznak kakaóport és csokoládéaromát?

A Maltofer készítményekben alkalmazott összetevők, mint a csokoládéaroma vagy a kakaópor nem tartalmaznak tejfehérjét (kazeint), sem pedig tejcukrot (laktózt), ezért az ezekre érzékeny személyek is nyugodtan szedhetik a rágótablettákat.

Glutén-, búza-, laktózallergiások szedhetik-e a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettákat?

A Maltofer rágótabletták nem tartalmaznak sem glutént, sem laktózt vagy tejfehérjét (kazeint), de búzakeményítőt sem. A tablettákban lévő dextrint pedig kukorica- vagy burgonyakeményítőből állítják elő, ami búzaallergiások számára ártalmatlan.

Terhesség idején hogyan ajánlott szedni a Maltofer és Maltofer Fol rágótablettákat?

A Maltofer rágótablettákban három vegyértékű vas-komplex formájában található a vas, aminek több előnye is van a más vaspótló készítményekben használatos vas(II)-sókkal – pl. vas-szulfát, vas-fumarát – szemben:

 • csak annyi vas szívódik fel belőlük, amennyire a szervezetnek aktuálisan szüksége van, ezért túladagolásuk nem jár veszéllyel,
 • szabályozott felszívódásuknak köszönhetően nem kell tartani attól, hogy túladagolás esetén az anyai vagy a magzati keringésbe sejtkárosító hatású szabad vasion kerül,
 • szedésük általában kevesebb és enyhébb emésztőrendszeri mellékhatással járhat, ami várandósok esetében nem elhanyagolható előny,
 • étkezés közben és más gyógyszerekkel, terhesvitaminokkal együtt is bevehetők, mert nem romlik a vasfelszívódás, illetve nem lép fel kölcsönhatás.

Mindazonáltal terhességben és szoptatás alatt a gyógyszer alkalmazásáról kérje ki orvosa véleményét.

Miben más a Maltofer szirup a többi vassziruptól?

A Maltofer szirup napi adagja 5/10 ml, ami 50/100 mg vasat tartalmaz, szemben a többi szirup 20 ml-es napi adagjával, ami 14-19 mg közötti vasat tartalmaz. Míg a Maltofer szirup gyümölcs- vagy zöldséglébe, tejbe keverve is bevehető, amivel felszívódása növelhető, mellékhatásai enyhíthetőek, addig a többi vasszirupból még üres gyomorra bevéve is kevésbé tud a vas felszívódni, mivel egyéb gyümölcs-összetevőik polifenol tartalma ezt eleve gátolja. A 150 ml-es Maltofer szirup javasolt a vashiány megelőzése mellett annak kezelésére is, szemben a többi 250, illetve 500 ml-es sziruppal, melyek csupán a táplálékvas bevitel kiegészítésére alkalmasak.

Miben különbözik a Maltofer szirup a szilárd vaskészítményektől?

A Maltofer szirup a vastablettákkal ellentétben könnyen lenyelhető, bármelyik étkezéskor vagy azt követően egyéni ízlés szerint, tejbe, kakaóba, gyümölcs- vagy zöldséglébe, smoothie-ba keverve is bevehető, amivel felszívódása növelhető, mellékhatásai (pl. fogak elszíneződése) enyhíthetőek.

VASPÓTLÁS tudástár

Vasbevitel vagy vaspótlás? Melyik mit jelent?

A vasbevitel a táplálékkal bevitt vas mennyiségét jelenti az egészség megőrzése érdekében. Értékét az NRV-vel, azaz a napi ajánlott beviteli referenciaértékkel jelölik. Egészséges felnőtt egyén napi 14 mg elemi vas bevitelével a naponta veszített 1-2 mg vasat tudja kiegyenlíteni.

Vaspótláson pedig a vasraktárak feltöltését értjük, amire vashiány és vashiányos vérszegénység (anémia) megelőzéséhez és kezeléséhez van szükség. Ajánlott mennyisége függ a vashiány mértékétől, napi 45-300 mg között változhat.

Mindenkinek elegendő a napi 14 mg vas bevitele?

Nem, ez a mennyiség a felnőttek egészségének megőrzéséhez szükséges, sem a vashiány megelőzésére, sem a kezelésére nem elegendő. Mivel a szervezet vasszükséglete függ a nemtől, életkortól, egészségi állapottól és életmódtól is, az ajánlott vasbevitel mennyisége lehet több vagy kevesebb is.

A napi 14 mg vas az ajánlott beviteli referenciaértéket (NRV: Nutrient Reference Value) jelöli, amely a naponta veszített 1-2 mg vas visszapótlásához szükséges. Ez a mennyiség azt jelenti, hogy egészséges felnőttként elemi vasból ez az a legalacsonyabb mennyiség, amelyet a táplálkozással (táplálékvas) feltétlenül be kell vinnünk az egészségünk megőrzése érdekében.

A vas napi ajánlott beviteli referenciaértéke (NRV) a nemtől és kortól függően eltérő lehet?

Igen. A napi 14 mg elemi vas egy egészséges nő vagy férfi vasszükségletének kielégítéséhez elegendő, gyakran használják a táplálkozási szempontból megfelelő étrend egyik jellemzőjeként.

Általánosságban elmondható, hogy a menstruáló és terhes nők szervezete több vasat igényel, mint a férfiaké, ezt az időszakot megelőzően és követően a két nem vasszükséglete megegyező.

A vegetáriánusok esetében a napi NRV pedig 1,8-szor magasabb, mint a húst fogyasztóké. Ennek az az oka, hogy a húsból származó hemvas biológiailag jobban hasznosul, mint a növényi eredetű élelmiszerekből származó nemhemvas.

Az alábbi táblázat tartalmazza a vas nemek és életkor szerinti napi ajánlott beviteli referenciaértékeit (NRV):

A VAS napi ajánlott beviteli referenciaértékei (NRV)
nemek és életkor szerint
Életkor Férfiak Nők Terhesség Szoptatás
0-6 hónap 0,27 mg 0,27 mg
7-12 hónap 11 mg 11 mg
1-3 év 7 mg 7 mg
4-8 év 10 mg 10 mg
9-13 év 8 mg 8 mg
14-18 év 11 mg 15 mg 27 mg 10 mg
19-50 év 8 mg 18 mg 27 mg 9 mg
51+ év 8 mg 8 mg

A vas napi ajánlott beviteli referenciaértéke (NRV) a nemtől és kortól függően eltérő lehet?

Igen. A napi 14 mg elemi vas egy egészséges nő vagy férfi vasszükségletének kielégítéséhez elegendő, gyakran használják a táplálkozási szempontból megfelelő étrend egyik jellemzőjeként.

Általánosságban elmondható, hogy a menstruáló és terhes nők szervezete több vasat igényel, mint a férfiaké, ezt az időszakot megelőzően és követően a két nem vasszükséglete megegyező.

A vegetáriánusok esetében a napi NRV pedig 1,8-szor magasabb, mint a húst fogyasztóké. Ennek az az oka, hogy a húsból származó hemvas biológiailag jobban hasznosul, mint a növényi eredetű élelmiszerekből származó nemhemvas.

Az alábbi táblázat tartalmazza a vas nemek és életkor szerinti napi ajánlott beviteli referenciaértékeit (NRV):

A VAS napi ajánlott beviteli referenciaértékei (NRV)
nemek és életkor szerint
Életkor/Nem Elemi vas/nap
Gyermekek 0-13 év (fiú, lány)
0-6 hó 0,27 mg
7-12 hó 11 mg
1-3 év 7 mg
4-8 év 10 mg
9-13 év 8 mg
Serdülők 14-18 év
fiúk 11 mg
lányok 15 mg
terhesség 27 mg
szoptatás 10 mg
Felnőttek 19-50 év
férfiak 8 mg
nők 18 mg
terhesség 27 mg
szoptatás 9 mg
Felnőttek 51+ (férfiak és nők) 8 mg

Mi befolyásolhatja a nemen és az életkoron kívül a vas napi ajánlott beviteli referenciaértékét (NRV)?

A vas napi NRV-je a nemen és az életkoron kívül függ az életmódtól és az egészségi állapottól is.

Alapvetően az étkezés befolyásolja, ugyanis az egészséges egyén normál életvitel mellett kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel tudja biztosítani a szervezet számára szükséges vas bevitelét. Az egyébként egészséges vegetáriánusok napi NRV-je 1,8-szor magasabb, mint a húst fogyasztóké. Ennek az oka, hogy a húsból származó hemvas biológiailag jobban hasznosul, mint a növényi eredetű élelmiszerekből származó nemhemvas.

Erős fizikai megterhelés, rendszeres sport esetén az egészséges szervezet is több vasat igényel az erőteljes izommunkához, illetve az ilyenkor jellemző nagyfokú izzadással veszített vas pótlásához.

Várandósság idején a kismama egészsége és a magzat fejlődése érdekében az anyai szervezet vasszükséglete másfélszerese a fogantatás előttinek, vagyis 18 mg-ról 27 mg-ra nő, ezért minden kismamának szüksége van vaspótlásra az egész terhesség alatt.

Az erősen menstruáló nők, a rendszeres véradók vagy a vastagbélrákban szenvedők az átlagosnál több vért veszítenek, ezért nekik a vashiány megelőzése érdekében vaspótlásra van szükségük.

Gyomor-bélrendszeri betegségekben (pl. gluténérzékenység, Crohn-betegség, gyomorfekély, gyomoreltávolítás, bélrezekció) a csökkent vasfelszívódás és/vagy vérzés miatt szükséges vaspótlás.

A vastartalmú étrend-kiegészítők és vaspótló gyógyszerek között mi a különbség?

Az étrend-kiegészítők csupán kiegészítik az étrendet, hasznosak például diétás megszorítások mellett (fogyókúra vagy különféle egészségi problémák, esetleg vegán életmód miatt), de nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet. A hatósági előírások értelmében az elemivas-tartalmuk  a gyógyszereknél jóval alacsonyabb lehet, 2,1 és 45 mg között engedélyezett.

Vashiány és vashiányos vérszegénység megelőzésére és kezelésére vaspótlásra van szükség, amelyre kizárólag gyógyszerminőségű vaskészítmények alkalmasak, elemivas-tartalmuk jellemzően 45 és 100 mg között változik.

Egy vaskészítmény vas-só- és elemivas-tartalma között lehet-e eltérés?

Igen. A vaskészítmények két vagy három vegyértékű vasat tartalmaznak, előbbiek a ferro vagy vas(II)-sók (pl. ferro vagy vas-szulfát, -fumarát, -glukonát), utóbbiak a ferri vagy vas(III)-vegyületek (pl. vas-pirofoszfát, vas-polimaltóz-komplex).

A vaskészítmények elemivas-tartalma mindig jóval alacsonyabb, mint a bennük lévő vas-ionok és vegyületek teljes molekulasúlya. Például a vas-szulfát 20%, a vas-fumarát 33%, a vas-glukonát csupán 12% elemi vasat tartalmaz. A készítményeken a hatóanyag és az elemivas-tartalom mennyiségét is fel kell tüntetni. A készítmény napi vas NRV-jét (ajánlott beviteli referenciaértékét) mindig elemivas-tartalomra adják meg.

A két vagy három vegyértékű vasmolekulák között van-e különbség?

Bár a vaspótlók eltérő vas-só és elemivas-tartalommal rendelkeznek, de a javasolt 3 hónapos terápiák hatása egymással összevethető, közel azonos mértékű vashiány és vashiányos vérszegénység megelőzésében és kezelésében.

Különbség az alkalmazás módjában (például a napi adag, üres gyomorra vagy étkezéssel való bevétel), az étel-italösszetevőkkel, gyógyszerekkel való kölcsönhatásban vagy a mellékhatások tekintetében van. A vas(II)-só-tartalmú készítményekkel ellentétben a vas(III)-polimaltóz-komplex (Maltofer) szedése kevésbé jár gyomor-bélrendszeri mellékhatásokkal, pl. székrekedéssel, és bármikor, étkezéskor, valamint más gyógyszerekkel együtt is bevehető.

Mit jelent a kiegyensúlyozott, vegyes étrend?

A leghatékonyabban kiegyensúlyozott, vegyes étrenddel tudunk vasat bevinni a szervezetünkbe. Az étkezéssel naponta bevitt vas középértéke férfiaknál 16-18 mg, a nőknél 12 mg. Ez azt jelenti, hogy kombináljuk rendszeresen a magas hemvas- és nemhemvas-tartalmú ételeket, mint például a sovány vörös húst, baromfihúst, belsőségeket, tenger gyümölcseit, babot és zöld leveles zöldségeket, valamint az olajos magvakat. Ez azért fontos, mert a kétféle táplálékvas hasznosulása eltérő: a húsból származó hemvas biológiailag jobban hasznosul (10-20%), mint a növényi eredetű élelmiszerekből származó nemhemvas (5-10%). 

Milyen az egyes ételekből a táplálékvas hasznosulása?

A naponta veszített 1-2 mg vas visszapótlásához egészséges, normál életvitelű felnőttnek ugyanennyi, azaz napi 1-2 mg vas felszívódására van szüksége.

Alább összegyűjtöttünk vasban gazdag állati és növényi eredetű ételeket, amelyek mellett feltüntettük azt az ételmennyiséget, amelyből 1 mg vas tud felszívódni:

ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK
Becsült vasfelszívódás: 20% Becsült vasfeszívódás: 10%
Hús- és halfélék 1 mg vas felszívódásához szükséges mennyiség Tej, tejtermékek, tojás 1 mg vas felszívódásához szükséges mennyiség
Borjúmáj 63-145 g Tojás sárgája 182-366 g
Kagyló 86-127g Tojás 0,55 kg
Marha steak 154 g Gouda sajt 4 kg
Kacsa(bőrös) 208 g Tej (0,1% zsírtartalom) 33 kg
Borjú 250 g
Pulyka (bőr nélkül) 345 g
Sovány sertés 357 g
Lazac 0,6 kg
Csirkemell (bőr nélkül) 0,7 kg
Tonhal 0,5 kg

 

NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK
Becsült vasfeszívódás: 10%
Gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, magvak 1 mg vas felszívódásához szükséges mennyiség        
Búzakorpa 63 g
Zabpehely 238 g
Búzaliszt 256-666 g
Fehér kenyér 286-833 g
Rizs (hántolatlan) 0,6 kg
Búzacsíra 132 g
Lencse (főtt) 323 g
Spenót (párolt) 280 g-1,5 kg
Saláta 0,8 kg
Burgonya (főtt) 0,9-3,2 kg
Paradicsom 3,7 kg
Sárgarépa 1,1-5 kg
Mogyoró 270 g
Dió 323-400 g
Eper 2,4 kg
Banán 3,8 kg
Alma 5-8 kg
Narancs 10 kg
Milyen az egyes ételekből a táplálékvas hasznosulása?

A naponta veszített 1-2 mg vas visszapótlásához egészséges, normál életvitelű felnőttnek ugyanennyi, azaz napi 1-2 mg vas felszívódására van szüksége.

Alább összegyűjtöttünk vasban gazdag állati és növényi eredetű ételeket, amelyek mellett feltüntettük azt az ételmennyiséget, amelyből 1 mg vas tud felszívódni:

ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK
Becsült vasfelszívódás: 20%
Hús- és halfélék 1 mg vas felszívódásához szükséges
mennyiség
Borjúmáj 63-145 g 
Kagyló 86-127g  
Marha steak 154 g
Kacsa (bőrös) 208 g
Borjú 250 g
Pulyka
(bőr nélkül)
345 g
Sovány sertés 357 g
Lazac 0,6 kg
Csirkemell (bőr nélkül) 0,7 kg
Tonhal 0,5 kg
Becsült vasfeszívódás: 10%
Tej, tejtermékek, tojás 1 mg vas felszívódásához szükséges mennyiség
Tojás sárgája 182-366 g
Tojás 0,55 kg 
Gouda sajt 4 kg 
Tej (0,1% zsírtartalom) 33 kg 
NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK
Becsült vasfeszívódás: 10%
Gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, magvak 1 mg vas felszívódásához szükséges mennyiség
Búzakorpa 63 g
Zabpehely 238 g
Búzaliszt 256-666 g
Fehér kenyér 286-833 g
Rizs (hántolatlan) 0,6 kg
Búzacsíra 132 g
Lencse (főtt) 323 g
Spenót (párolt) 280 g-1,5 kg
Saláta 0,8 kg
Burgonya (főtt) 0,9-3,2 kg
Paradicsom 3,7 kg
Sárgarépa 1,1-5 kg
Mogyoró 270 g
Dió 323-400 g
Eper 2,4 kg
Banán 3,8 kg
Alma 5-8 kg
Narancs 10 kg

Mi segíti és mi gátolja a vas felszívódását?

A vaspótló készítmények két vagy három vegyértékű vasat tartalmaznak, ezek többségének felszívódását az étel- és italösszetevők, gyógyszerek gátolják, ezért ezeket üres gyomorra, más gyógyszerektől elkülönülve ajánlott bevenni.

Az egészség megőrzéséhez, de vaspótlás mellé is ajánlott kiegyensúlyozott, vegyes étrend tartalmazzon a vasban gazdag ételek mellett olyan élelmiszereket is, amelyek magas C-vitamin-tartalmuknál fogva segítik a szervezetben a vas felszívódását.

Emellett kerülni érdemes azokat, amelyek gátolják a vashasznosulást, mert oldhatatlan komplexet képeznek a vassal. Ilyenek például:

 • tea és kávé (tannin)
 • tej és tejtermékek (kalcium)
 • szőlő, kukorica és cirok (tannin)
 • teljes kiőrlésű gabonafélék, barna rizs (fitátok)
 • földimogyoró, petrezselyem, sóska, csokoládé (oxálsav)

Tippek, hogy több táplálékvashoz juttassuk a szervezetünket:

 • Kerüljük a tea vagy kávé fogyasztását étkezés közben, és közvetlenül utána.
 • Fogyasszunk a vasban gazdag ételek mellé magas C-vitamin-tartalmú ételeket/italokat.
 • Tejet és tejtermékeket inkább önmagában fogyasszunk, ne vasban gazdag ételekkel együtt.
 • Főzzünk öntöttvas serpenyőben.
 • Rövidebb ideig főzzük az ételeket.

(https://www.medicalnewstoday.com/articles/322336)

A vasat túl lehet tölteni?

Igen, a túl sok vas káros lehet. A szükségesnél nagyobb dózisú vaskészítmény bevétele (különösen éhgyomorra) gyomorpanaszokat, székrekedést, hányingert, hasi fájdalmat, hányást és hasmenést, súlyosabb esetben a gyomornyálkahártya gyulladását és fekélyeket okozhat.

A vas rendkívül nagy dózisai (több száz vagy több ezer mg mennyiségben) szervi elégtelenséget, kómát, görcsöket és halált is okozhatnak.

Kerüljük el a vastúltöltést:

 • mindig a napi adagnak megfelelő mennyiséget vegyük be,
 • tartsuk elzárva a vaskészítményeket gyermekek elől,
 • válasszunk szabályozott módon, a szervezet szükségletének megfelelő mértékben felszívódó vaspótlót, amelynek túladagolása sem jár veszéllyel (Maltofer).

Orvosi felügyelet nélkül az örökletes hemokromatózisban szenvedő betegeknél vastúladagolás esetén súlyos problémák léphetnek fel, például májcirrózis, májrák és szívbetegség. Nekik kerülniük kell a vas- és C-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítők használatát.